Niksnutten - Reisverslag uit Regensburg, Duitsland van Wendela - WaarBenJij.nu Niksnutten - Reisverslag uit Regensburg, Duitsland van Wendela - WaarBenJij.nu

Niksnutten

Blijf op de hoogte en volg Wendela

17 Oktober 2005 | Duitsland, Regensburg

Hallo allemaal,

Aangezien ik hier nog zo'n 2 uur moet zien te overbruggen heb ik me maar in een CIP-pool gestationeerd en schrijf ik de wereld een bericht. Leuk toch? Het allerleukste van deze missie is de duitse tastatuur.. het toetsenbord is hier niet hetzelfde en ik wen er maar niet aan omdat ik meestal op mijn eigen lieve vertrouwde laptopje rammel, die natuurlijk een 'normaal' toetsenbord heeft! We zullen zien wat het wordt. Ik ben belachelijk vroeg op de uni omdat ik niet wist hoe laat en wanneer sommige vakken gegeven worden die ik wil volgen. Echt bizar, zeker als je bedenkt dat ik in Utrecht vaak al maanden van te voren sta ingeschreven en dat Osiris dan een mooi roostertje voor me maakt. Ja je wordt lui gemaakt in 't stadsie. Hier is dat allemaal anders. Je zoekt het zelf maar uit. En als je niet zo bekend bent, is dat niet zo eenvoudig als t lijkt. Allereerst moet je een boekwerk kopen waar alle vakken die gegeven worden instaan. Maar dat boekwerk wordt natuurlijk eeuwen van tevoren gemaakt, dus niet alles is up to date. Bovendien is er geen enkele beschijving in te vinden. Je hebt vaak geen idee waar t over gaat. Een titel alleen is maar zo alleen. Dan moet je voor je vakgebied een zogenaamd 'kommentiertes vorlesungsverzeichnis' regelen. Das een avontuur opzich. Je moet uitzoeken waar je zo iets zo kunnen vinden, dan stuit je op gesloten loketten, veranderde spreekuren en eigenwijze en verlegen duitsers. Goed dan, om 14.30 bij de jura bieb een verkoop van het gewilde boekje. Ik erheen, geen kip te bekennen. Word ik nou gek? Gelukkig ben ik niet op mn hoofd gevallen en vraag ik het de eerste de beste relatief toegankelijk uitziende duitser (je moet wat dat betreft niet te kritisch zijn, ze zijn allemaal erg op zichzelf) Die verteld me dat hij zelf ook op t ding wacht, dus wachten we samen. Er komt een kar met dozen en in die dozen zitten dan die boekjes. Ze kosten (hou je vast) 1 euro. Het is eerlijk waar een heel boek, rechten is een grote faculteit hier (en overal) dus ik snap niet waar ze t van doen, maar goed. Ik heb mn boek. Nu kan ik vakken uitkiezen. Als je je door vreemde zinsconstructies en bijzondere woorden hebt heengeworsteld komen er een paar vakken uit die je zouden kunnen interesseren. Kan je als erasmus-student alles volgen is de volgende vraag? Weer op onderzoek. Een studienberater, klinkt veelbelovend. Helaas heeft ie onbekende spreektijden en na een aantal keer posten voor zn deur en zn secretaresse stalken heb je t ook wel weer gehad. Die secretaresse was trouwens zo vriendelijk me iets in t Beiers uit te leggen, kon er geen touw aan vast knopen. Ook toen ik zei dat ik niet uit Duitsland, laat staan uit Bayern kwam, hield ze moedig vol. Toch leuk geprobeert. Toen heb ik op eigen houtje maar wat vakken gegokt. 2 vakken extra duits en een paar juridische vakken. Nu ben ik zoals altijd wat enthousiast en heb ik mss veel te veel vakken gekozen. Een normaal mens doet 30 ects (punten) in een semester, ik had er 45 uitgekozen. hartstikke leuk, maar aan de enthousiate kant, vond ik zelf uiteindelijk ook. Schrappen dus, maar welke? Ze lijken allemaal zo interessant. Goed dan, mn rooster biedt uitkomst, ik heb overlap, en dat kan natuurlijk niet. Hoe graag ik ook zou willen, ik kan mezelf niet opsplitsen. Handels- und Gesellschaftsrecht weg, de moeilijkste ook, dus mss 2 vliegen in 1 klap. Vandaag blijkt dat ik weer een vak moest schrappen omdat er weer twee vakken overlappen. Jammer, maar helaas. Ik heb gekozen voor t vak waarvan ik denk dat ik er in de toekomst het meeste aan zal hebben. Goh, wat wijs eigenlijk :)
Maar goed ik was dus zo debiel vroeg op de Uni omdat zelfs in dat fantastische boekje, dat 1 week voor collegeaanvang uitkomt, nog niet alles staat. Je zult maar net je eerste college op maandagochtend missen omdat je in je mand ligt. Ik wilde die kans niet lopen dus heb mezelf vroeg uit bed getrokken en ben op pad gegaan. Wat overigens nog een ander voordeel had: ik was wakker toen de poetsvrouw kwam. Ja, jullie horen het goed, ik heb een 'hulp in de huishouding'. Ja, ik woon in een studentenwoonheim, nee echt! ze komt 3 keer in de week!!! LUXE!! ze poetst de wc (jeej) en de douche en de keuken en de vloer. En als ik wil, poetst ze ook mijn vloer. Ja het is een wonder. Dus mijn vloer is weer fris gepoetst! Mijn vloer doet ze alleen op maandag, maar 3 keer in de week lijkt me ook niet nodig. Anyway, ik naar de Uni. Waar blijkt dat het onbekende vak exact een ander vak overlapt, die moet ik dus laten schieten. Geen probleem, we verzinnen wel wat anders. Maar toen had ik dus geen college en was ik wel 3 uur te vroeg op de Uni. Vandaar dat ik nu hier dit berichtje schrijf. Het viel me trouwens weer op, dat men hier op de Uni binnen mag roken. Ja Duitsland is een bizar land, je steekt je sigaretje gewoon op terwijl je van zaal A naar zaal B loopt, binnendoor. Ze zijn al bijzonder gepikeerd hier dat je niet meer overla binnen mag roken, alleen nog in de gangen :s jaaaja.... nou kom naar NL zou ik zeggen. Ik ben trouwens voor het Nederlandse beleid. Het is echt heel smerig dat het hier overal blauw staat en naar rook stinkt! Maar een overkappingkje buiten en iedereen is blij. Goed dan. Ik heb mn 2e 'sehr gut' in de pocket. De uitslag van mn derde test krijg ik over 2 weken, maar ik neem aan dat de eerste 12 ects in de pocket zijn. Toch mooi meegenomen. Nog maar zien of de rest ook zo soepel gaat!
Het wordt hier trouwens echt koud aan t worden. Overdag is het strakblauw en zonnig en kan de temperatuur flink oplopen, maar ik zag aan t gras vanochtend dat we onze eerste nachtvorst erop hebben zitten. Toch grappig.
Ik ben overigens zaterdag naar IKEA geweest met mn huisgenoot en een erasmuscollega. Was wel weer leuk. Heb me voor slechts 21 euro lek gekocht. IKEA idee blijft leuk! 2 kleedjes, een prullenbak, een bureaulamp, een ficus met pot, 2 extra halogeenlampjes voor een andere lamp en magneten voor op mn verwarming. Ik bedoel maar, mn kamer is meteen wat gezelliger. En das toch ook belangrijk lijkt me.
In mn huis wordt t steeds gezelliger. Ik heb al een paar keer samen met een van mn huisgenoten gegeten en wordt ook door een andere huisgenoot uitgenodigd. Geestig, ik schijn die gezelligheid te veroorzeken. Zijn Nederlanders zo gezellig dan? Voorheen leefde iedereen in zn eigen kamer en at alleen en besprak alleen t hoognodige met elkaar. Dat ben ik niet gewend en omdat ik mn duits wil oefenen pak ik elke gelegenheid aan om duits te spreken. Je huisgenoten zijn daar mijns inziens bijzonder geschikt voor. In het begin was Sebi het daar niet ee eens, hij vond t teveel en wilde rust. Inmiddels komt ie vaak zelf uit zn kamer. Gaat hij met me mee naar de IKEA, komt wijntjes drinken en doen we samen boodschappen. Gut, het lijkt wel een relatie... Laat ik dat dan meteen uit de wereld helpen, hij heeft lang haar en is een beetje nerdig. Niet geheel mijn idee van lekkere kerel! Maar het is super leuk. Ik leer veel mensen kennen en ben overgehaald om in t koor te komen. Vanavond eerste bijeenkomst dus we zien wel hoe t is. De keuken gaat goed. Morgen komt het aanrecht bald, dan moet alleen alles nog in elkaar geschroeft worden. Ik weet niet of ik erbij ben om te helpen, maar het eindresultaat is zeker iets om trots op te zijn, denk ik.
We hebben trouwens een watertje/vijver hier midden op het uniterrein, zit me net af te vragen of je daar swinters op zou kunnen schaatsen. we hebben echter ook eenden, dus mss moet het open gehouden worden. Ach ja, dat soort gedachtenspinsels krijg je he, als je niks te doen hebt.
Hoe is het in Nederland? We gaan naar Duitsland he volgend jaar WK, die voetbal rivaliteit tussen Dld en NL blijf je op de een of andere manier voelen. DUitsland is er ook bij, maar alleen omdat ze er automatisch bij zijn. Ze zijn er aan t prutsen, tot mijn grote genoegen. Ik pronk dan ook veel met mijn oranje jas, sjaal, tshirt, broek, enz... hehe, beetje plagen.
Gek genoeg kan ik nu wel een lang verhaal typer waar dat vorige keer niet lukte, toen ging t scherm gewoon niet verder. Hopelijk was dat eenmalig. Ik vraag me eigenlijk af hoeveel mensen tot hier doorlezen, mss schrijf ik dit wel alleen voor mezelf. Wat natuurlijk ook niet erg is. Soort naslagwerk voor mezelf maken. Ik merk wel dat het lastiger wordt om foutloos nederlands te schrijven. Die duitse woorden en termen zitten er inmiddels zo in dat ik de neiging krijg om noch te schrijven ipv nog en schreiben ipv schrijven. Maar een kleinigheidje blijf je houden. Ik vraag me af of ik nog goed nederlands spreek. Ik typ het regelmatig, maar spreken doe ik het amper.
Komend weekend ga ik naar Schloss Neuschwanstein, schijnt geweldig te zijn. Een echt sprookje, dus mn camreaatje gaat mee. Dan zullen we eens kijken hoe dat hier met de touristische trekpleisters zit. Ik heb er tot nu toe alleen positieve verhalen over gehoord dus dat moet wel goedkomen.
gisteren maakte ik me nog een beetje zorgen over deze week, met alle onduidelijkheden en vage vakken. Maar ik moet zeggen dat ik er steeds meer zin in krijg om weer te mogen studeren. Ik heb het echt gemist hoor, in de zomer. Studeren is zoiets fijns. De deadlines zijn soms zenuwslopend, maar dat maakt het juist ook wel weer mooi. Ik heb echt zin om mn best te doen en te laten zien dat ik ook in het duits kan studeren. Nu geloof ik dat ze naar erasmusstudenten wel iets coulanter zijn dan naar gewone duitse studenten, mede vanwege de taalbarriere, maar we zullen het wel zien. Ik wil zo goed mogelijk duits leren. Ook juridisch duits, ik ga ervoor.
Komende woensdag is er een groot feest hier aan de Uni. De semesteropeningsparty, ze hebben zelfs Liquido gestrikt. Kent iemand dat bandje nog? met Narcotic hadden ze ooit een hitje.. nou we zullen wel zien wat het wordt. Ik heb een kaartje ggekocht. Zoiets wil ik natuurlijk meemaken, zeker omdat het 5 euro is en omdat ik naar huis kan lopen als ik het zat ben. Ik heb er zin in, heb al een week geen feestje meer gezein, dus wordt tijd. Je bent erasmusstudent of je bent het niet. Ik voelde een verkoudheidje aankomen en heb mezelf even een versnelling lager gezet. De verkoudheid is gelukkig weer op zn retour dus we kunnen weer, niet helemaal los, maar een feestje op zn tijd moet kunnen lijkt me.
Ik bedenk me net dat ik mn zwemspullen wel mee had kunnen nemen. We hebben hier een sportafdeling bij de Uni... nou je gaat ervan watertanden hoor. Voor 15 euro per semester kun je onbeperkt sporten. Er is dus ook een zwembad. En aangezien ik tussen 13.30 en 16u vrij heb is een half uurtje zwemmen best lekker denk ik. Ik kan nog wel even naar huis denk ik. Dan haal ik ze wel op. Kan ik mn hoeveelheid beweging en conditie weer een beetej opbouwen. Ik heb 2 maanden niets gedaan en dat is natuurlijk niet zo handig.
Ik heb al bijna een uur overbrugt, goed zeg. Het typen gaat zo traag omdat ik steeds moet denken waar welke letter ook alweer zit, vooral de z en de y zijn lastig! en dan heb je üöä er ook nog tussen zitten waardoor t allemaal net even anders is.
Nou mensen, dat was het dan voor vandaag. Mss dat ik binnekort nog iets verzin met foto's enzo, want jullie kunnen natuurlijk geen 6 maanden op 10 foto's teren. Dat snap ik ook wel.
Hoe gaat het in Nederland? Mis ik belangrijke dingen? Hou me op de hoogte!

Liefs Wendela

• 17 Oktober 2005 - 09:02

Wendela:

Het is wel een heeeeel lang verhaal geworden zie ik nu.. sterkte! hihi :)

• 17 Oktober 2005 - 14:17

Flo:

Joh...hoezo lang van stof, he wen? Je vermaakt je in ieder geval prima daar zo te lezen, dus dat klinkt goed! Veel succes met je juridische vakken, zal best pittig zijn! Wat betreft de roddels mail ik volgende week wel, dan weet ik meer. (we houden het nog even spannend ;)) Doei!! liefs Flo

• 18 Oktober 2005 - 12:16

Loes:

wat aardig van flo dat ze de spanning er even in houdt.
    Je verhaal is idd erg lang geworden, maar ik heb me kranig geweerd, nee hoor grapje is leuk om te lezen wat je daar allemaal mee maakt!
    Ik heb zelf helaas weinig roddels en daarnaast heb ik je gister nog uitgebreid over dee msn gesproken.
    tot mails msns
    kus