(Vuur)feestjes - Reisverslag uit Tübingen, Duitsland van Wendela - WaarBenJij.nu (Vuur)feestjes - Reisverslag uit Tübingen, Duitsland van Wendela - WaarBenJij.nu

(Vuur)feestjes

Blijf op de hoogte en volg Wendela

19 November 2008 | Duitsland, Tübingen

Hoi,

Weer eens tijd voor een kleine update over mijn verblijf vlakbij de Duitse Alpen (Tübingen dus, mocht dat verwarring veroorzaken)..

Mijn studie vordert gestaag. Ik ben nu bezig met 10 vakken waarvan ik er in ieder geval 6 met een (of meer) tentamen(s) moet afsluiten. In Duitsland gaat dat echter toch anders dan bij ons. Ik krijg de meeste tentamens mondeling aan het einde van het semester. Dat houdt in dat ik nu geen flikker uitvoer en de laatste paar weken van het semester de deur niet meer uitkom... Nu probeer ik dat patroon te doorbreken door nu keurig te gaan studeren, waardoor ik fijn bij ben tegen de tijd dat de tentamens naderen.

Uiteraard is dat heel leuk bedacht van mij, maar werkt het in werkelijkheid toch anders. Dat weet ik, en dat is ook al jaren zo, dus het zal ook dit jaar wel weer goedkomen. Fijn (of minder fijn, maar net hoe je het ziet) is, dat ik de druk al een beetje voel komen.. Dat betekent dat ik hopelijk snel zo gemotiveerd ben, dat ik daarwerkelijk iets ga uitvoeren.

Lastig hierbij is dat de professoren niet zeggen wat je moet lezen. Ze zeggen meer iets in de trant van: Ga maar naar de bieb en probeer maar wat extra informatie uit leerboeken te lezen :S of: ga je maar inlezen over het onderwerp en dan kom je terug om een tentamendatum vast te stellen. Dat is niet echt mijn manier van studeren eigenlijk. Ik heb deadlines nodig, en iets vastomlijndere onderwerpen dan 'Baurecht', want dat is vrij veel omvattend en kan ik nooit in een beperkte tijd helemaal onder de knie krijgen.

Gelukkig ben ik niet de enige met dit probleem en hebben de meeste mensen in de vorige jaren het LLM-programma ook met succes afgerond, dus ik ploeter nog even door.

Een andere grap van het Duitse onderwijssysteem is het veranderen en uitvallen van colleges. Nou ben ik dat op zichzelf al niet echt gewend, maar ok. Nou zou je zeggen dat het handig is om het op internet te knallen wanneer er iets veranderd, zodat mensen daarvan op de hoogte zijn. Ik lijk echter de enige te zijn die dat nergens kan vinden. Er hangt meestal een briefje voor de collegezaal met de mededeling blablabla... Maar daarvoor moet je dus wel eerst naar de uni fietsen. Ik weet niet hoe als die andere mensen dat weten, maar ik vind het niet erg praktisch.

Ook zo'n giller vond ik het PISA-onderzoek. Kennen jullie dat? Nee? Nou shame on you! Want het is een heel belangrijk internationaal onderzoek naar het niveau van schoolonderwijs, echt! Heel Duitsland op zn kop dat het Oosten slimmer is dan het Westen (of zoiets). Eerlijkheids halve moet ik toegeven dat dit onderzoek geheel aan mij voorbij is gegaan. Tot ik in mijn werkcollege kwam en het hele programma was omgegooid wegens dit onderzoek. We kregen een andere casus en we moesten vragen uit de PISA-toets maken. En zo kwam het dat ik, juriste, vragen zat te beantwoorden over het uit elkaar vallen van atomen, evolutietheorieën, zwangerschapsecho's, marmer in azijn, windmolens (ah, kijk, mijn onderwerp) en dergelijke onderwerpen. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk waar dit goed voor was, maar ik vind het fantastisch...

Mooier om te vertellen zijn vanzelfsprekend de feestjes die hier in Tübingen en omstreken plaatsvinden. Zo hebben we laatst, toen Rutger hier was, 'Feuerzangebowle' gemaakt (even Googlen allemaal!). Dat is een bijzonder amusante aangelegenheid moet gezegd worden. Men neme veel (goedkope) wijn, kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs, sinaasappels, citroenen en gooien dat allemaal bij elkaar. Dat warm je op, om er vervolgens een rooster met een suikerkegel op te zetten. Deze kegel doordrenk je met 75% alcohol-rum en steek je aan. Terwijl het brand blijf je er rum overheen gieten tot de fles leeg is :)

Dat geef natuurlijk steekvlammen en gecarameliseerde suiker die langzaam in de wijn-preu smelt.. Daarna drink je het zo snel mogelijk op en is vrijwel iedereen ontoerekeningsvatbaar, hilarisch dus! Wanneer je het thuis wil proberen, zorg er dan voor dat je lamp niet te laag hangt en je tafel vuurvast is... Hier hebben we het uiteraard allemaal overleefd!

Ook zo'n mooi feestje had ik afgelopen zaterdag. Ik zou keurig op tijd mn bedje in gaan, maar werd tijdens het eten onder het genot van een fles wodka door een aantal collega-buitenlandse studenten overgehaald om mee te gaan naar Stuttgart. Topplan natuurlijk! Het was een memorabele avond/nacht en we zaten om 7.22am weer gezellig in de trein terug naar Tübingen. Hoera voor het openbaar vervoer!

Nou goed.. mijn leven bestaat niet enkel uit feestjes, dus ik ga zo weer even aan mn scriptieopzetje zitten.

Mijn reis naar NL is gereserveerd en betaald. Op 19 december kom ik aan in Rotterdam en op 5 januari vertrek ik daarvandaan weer naar het Tübingse. Nog 30 nachtjes slapen dus...

Hopelijk gaat het daar met iedereen goed. Ik begreep dat jullie sneeuw krijgen dit weekend. Ik hoop dat ook hier nog een paar vlokken vallen de komende tijd. We wachten gespannen af!

Liefs Wen

• 19 November 2008 - 17:18

Hanna:

Aaaaaaaaaahhhhhhhhhhhh nog steeds dolverliefd zie ik, hoe zoet!!! :) je feest .. eeh.. studeren klinkt allemaal erg goed en verantwoord. je ontdekt de wereld, jezelf en nog wat van het duitse juridische gebeuren. Toppert ! Hier alles ook in orde, sinterklaas op komst, van sneeuw weet ik niets. Mijn feestje was fijn, volgende keer weer met jou :D . werk gaat prima, jongebaliecongres was weer een mooi feestje en het beste van praktijkleer: feedback is een cadeautje. Weet waar je aan gaat beginnen ;)

Dag schatje!!!

• 19 November 2008 - 19:52

Loes:

Nou was het onderwijssysteem in Utrecht al niet smooth, maar die Duitsers kunnen er ook wat van begrijp ik? Haha.
    En dat is nog eens creatief met alcohol hé?
    Tot snel dan! Kus

• 19 November 2008 - 19:55

Loes:

Mijn bericht werd net niet geplaatst omdat er een typisch spamwoord in zou staan.......
    Het enige dat ik heb gewijzigd is creabea in creatief, soooooo spam idd. :(

• 21 November 2008 - 11:41

Anneloes :

hey lieverd

klinkt goed al die feestjes, studeren is maar bijzaak Haha grapje zeker als je mij nu ziet met co-schap om 5:45 uur de deur uit en om 20:00 uur weer thuis, heerlijk die dagen, dus geniet er maar lekker van dat je het studeren nog altijd succesvol wat uit kan stellen
    kus